İzmir'de yapı ve zemin laboratuvarı kuruldu

İzmir

rkiye’nin en kapsamlı yapı ve zemin laboratuvar 6 milyon 500 bin TL yatırımla İzmir'de kuruldu. Laboratuvarda deney ve analiz sistemleri, bilgisayar kontrollü olarak çalışıyor ve alınan veriler ilgili yazılımlarda değerlendirilerek rapor h

Izmir Büyüksehir Belediyesi 30 Ekim depreminin ardindan kenti afetlere karsi dirençli hale getirmek için yogun olarak yürüttügü çalismalar kapsaminda Türkiye’nin en kapsamli yapi ve zemin laboratuvarini kurdu. Çigli’deki Egesehir Laboratuvari, deprem çalismalarinin uluslararasi standartlarda yapilabilmesi için önem tasiyor. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Amacimiz Izmir’de herkesin kendini güvende hissetmesini saglamak. Bunun için de gece gündüz çalisiyor, elimizden ne geliyorsa yapiyoruz” dedi.Izmir Büyüksehir Belediyesi 30 Ekim depreminin ardindan yogunluk verdigi, kenti dirençli kilma çalismalarini sürdürüyor. Türkiye’nin en kapsamli deprem arastirmalari ve risk azaltma projelerini Izmir’de hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi, bu çalismalar kapsaminda Türkiye’nin en kapsamli yapi ve zemin laboratuvarini da kurdu.

Ortak akla önem veriyoruz

Çigli’deki Egesehir Laboratuvari, deprem çalismalarinda ihtiyaç duyulan deney ve analizlerin uluslararasi standartlarda yapilabilmesi için önem tasiyor. 6 milyon 500 bin TL yatirimla kurulan laboratuvarda deney ve analiz sistemleri, bilgisayar kontrollü olarak çalisiyor ve alinan veriler ilgili yazilimlarda degerlendirilerek rapor halinde sunuluyor. Tüm kurum ve üniversiteler ile isbirligi içinde projeler yapmaya, yeni uzmanlarin yetismesine ve deney yöntemlerinin gelistirilmesine katkida bulunacak Egesehir Laboratuvari, standart ve akreditasyon çalismalarini tamamladiktan sonra faaliyetlerine baslayacak.“Amacimiz herkesin kendini güvende hissetmesini saglamak”Depremin üzerinden geçen bir yilda deprem çalismalarina yogunlastiklarini ifade eden Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Dirençli kentlerin kurulmasinda ortak akla önem veriyoruz. Meslek odalarimizla, üniversitelerimizle birlikte yol aliyoruz. Amacimiz Izmir’de herkesin kendini güvende hissetmesini saglamak. Bunun için de gece gündüz çalisiyor, elimizden ne geliyorsa yapiyoruz” dedi.

Depreme 200 milyon lira kaynak ayirdi

200 milyon lira kaynak30 Ekim Izmir depremi öncesinde Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Dairesi Baskanligini kuran Büyüksehir Belediyesi, depremden 10 gün gibi kisa bir süre sonra çesitli üniversitelerden akademisyenler, afet yönetiminde paydas kurum ve kuruluslarin temsilcileri, ilçe belediyeleri, meslek odalari ve sivil toplum kuruluslarinin katilimiyla “Izmir Depremi Ortak Akil Bulusmasi” düzenledi. Türkiye'de deprem ve afet konusunda uzman bilim insanlarinin içinde yer aldigi Afet Bilim Kurulu’nu olusturan Büyüksehir Belediyesi, deprem çalismalari için de bütçesinden 200 milyon lira kaynak ayirdi. Depremzedelerin yaninda olduIzmir’i dirençli kent haline getirmek için yol haritasini belirleyen Büyüksehir Belediyesi, ayni zamanda depremin yaralarini sarmak için kapsamli bir çalisma baslatti. Barinma sorununu çözmek için depremzedeleri ve onlara destek olmak isteyenleri bir araya getiren Büyüksehir Belediyesi, “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasina imza atti. Bu kapsamda taahhüt edilen kira destegi 42 milyon 649 bin lirayi buldu. Bir Kira Bir Yuva kampanyasi disinda sadece Büyüksehir bütçesinden 5 bin 216 depremzedeye 35 milyon 126 bin 900 lira kira destegi saglandi. 

Büyüksehir Belediyesi, 171 bin 375 kisilik yemek dagitti

Barinma sorununu çözdüBüyüksehir Belediyesi ayni zamanda depremzedelere Uzundere’deki konutlarda bir yil boyunca ücretsiz barinma imkâni sundu. 5 yildizli bir otel binasinin 380 odasi da deprem magdurlarina açildi. Depremzedelere destek olmak isteyen kisi ve kurumlar ise Halkin Bakkali üzerinden bir araya getirildi. Bu sayede beyaz esya, mobilya, küçük ev aletleri, yiyecek, giyecek, barinma, kirtasiye gibi farkli kalemlerde 19 milyon lira tutarinda bagis saglandi. Bin hanenin ev esyasini tamamlandi. Deprem sirasinda 17 farkli noktaya istasyon kuran Büyüksehir Belediyesi, 171 bin 375 kisilik yemek dagitti. Bina kimlik sistemi kuruluyorBüyüksehir Belediyesi, 4 Mart 2021’de kentteki mevcut yapi stokunun envanterini çikartma karari alarak Insaat Mühendisleri Odasi Izmir Subesi (IMO) ile protokol imzaladi. Depremden en çok etkilenen Bayrakli ilçesinde baslatilan çalisma kapsaminda 33 bin 100 konutla ilgili saha ve arsiv çalismasi tamamlandi. Sahada yapilan sokak taramasiyla arsiv ve proje verileri irdelendi, Schmidt çekici ve karot sonuçlarindan elde edilen beton dayanimi verileri ile bütünlestirildi, yapim yili da dikkate alinarak bilimsel yöntemlerle analiz edildi. Yapi envanteri çalismalari ve bina kimlik belgesi sistemi Konak, Karsiyaka ve Bornova ilçelerinin ardindan Izmir’in tamamina yayginlastirilacak.

Ada bazinda yüzde 30 emsal artisi oy çokluguyla kabul edildi

Büyüksehir Belediyesi, uzun vadede kent bütününde 869 bin 217 yapinin envanterini çikartmayi hedefliyor.Ruhsatli yapilar için dönüsümü kolaylastiracak hamle Büyüksehir Belediyesi, ruhsatli yapilar için dönüsümü kolaylastiracak önemli bir adim da atti. 30 Ekim depremi sonrasinda agir ve orta hasarli olarak tespit edilen yapilar ile 1998 sonrasinda ruhsat alan veya 6306 sayili yasayla riskli kabul edilen yapilarin dönüsümü için kolaylik saglayan düzenleme 1 Mart 2021’de Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi’nde oy birligiyle geçti. Depremde evleri hasar gören yurttaslarin yeni yapacaklari konutlarda hak kaybi yasamalarinin önüne geçen düzenleme, benzer bir felaket yasanirsa hasar alma ihtimali olan yapilari da ilgilendiriyor. Kent geneline emsal müjdesi12 Ekim 2021’de ise Bayrakli’da evi yikilan depremzedelerin bir yildir bekledigi emsal artis karari Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi’nde karara baglandi. Bayrakli’da parsel bazinda yüzde 20, ada bazinda yüzde 30 emsal artisi oy çokluguyla kabul edildi. Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, kent genelinde depremde agir veya orta hasar görmüs binalarin tamamina parsel bazinda emsal artisi verilmesi yönündeki önergeyi ilk mecliste sunacaginin müjdesini de verdi.Orta hasarli yapilar için krediIzmir Büyüksehir Belediyesi, depremde orta hasarli olarak tespit edilen binalarin dönüsümünü de kapsayan 340 milyon dolarlik Acil Iyilestirme Kredisi (ERL) kullanmak üzere Dünya Bankasi ile görüsmeler yaparak mutabakata da vardi.

2016’dan bu yana yavaslayan süreç yeniden ivme kazandi

Kredi Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi tarafindan ülke yatirim programina alindiktan sonra kullanilabilecek. Böylece orta hasarli bina sahipleri binalarini yenilemek için belediye garantörlügünde uzun vadeli, düsük faiz oranli kredi kullanma olanagina sahip olacak. Faylar arastiriliyor2021 yilinin Agustos ayinda ise Türkiye’nin en kapsamli deprem arastirmasi projesi için Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, ODTÜ ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile protokol imzalandi. Kenti etkileme riski tasiyan deniz ve karadaki fay hatlarinin incelenecegi depremsellik arastirmasi ile Bayrakli, Bornova ve Konak ilçe sinirlari içerisindeki yaklasik 11 bin hektarlik alanin zemin yapisi ile zemin davranis özelliklerinin modellenmesi için çalismalar baslatildi. Bu çalismalarla kentin tsunami ve sismik hareketleri degerlendirilecek, diri faylari belirlenecek, bunlarin en son ne zaman hareketlendigi ölçülecek. Izmir'de 100 kilometre yariçapinda belirlenen alan üzerindeki faylar haritalandirilacak.Kentsel dönüsüm hizlandirildiBüyüksehir Belediyesi, Izmir’de tehlikeli konut alani sinifinda olan gecekondu ve ruhsatsiz kaçak yapilarin bulundugu Uzundere, Gaziemir, Örnekköy, Ege Mahallesi, Ballikuyu ve Çigli Güzeltepe’deki kentsel dönüsüm projelerini de hizlandirdi. Baskan Tunç Soyer’in Büyüksehir sirketi IZBETON’u ihale sürecine dâhil etmesiyle 2016’dan bu yana yavaslayan süreç yeniden ivme kazandi.

Çigli Güzeltepe’de kentsel dönüsüm için tüm hazirliklar tamamlandi 

Böylece sadece iki yil içinde Ege Mahallesi’nde yaklasik 500 milyon, Örnekköy’de ise yaklasik 550 milyon lira olmak üzere 1 milyar liranin üzerinde ihale bedeli olan kentsel dönüsüm yapim çalismasi baslatildi. Gaziemir Aktepe, Emrez’de de 150 milyon lira ihale bedeli olan yapim isi için protokol imzalandi. Yüzde yüz uzlasi, yerinde dönüsüm, “Büyüksehir güvencesi ve garantörlügü” ilkeleriyle çalisan Büyüksehir, kentsel dönüsüm alanlarinda kültür merkezinden spor alanlarina, pazar yerinden yesil alana kadar tüm altyapi yatirimini da yapiyor. Büyüksehir, 2016-2020 yillari içinde Uzundere 1. Etap ve 2. Etap ile Örnekköy 1. Etapta 960 bagimsiz birimin anahtar teslimini yapti. Örnekköy 2. Etap için 2020’de yükleniciyle sözlesme imzalandi; bu kapsamda 190 bagimsiz birim insa edilecek ve proje 2023’te tamamlanacak. IZBETON ile Örnekköy 3. ve 4. Etap, Gaziemir Aktepe, Emrez’de 1. Etap’ta toplam 1300 bagimsiz birimin yapimi için protokol imzalayan Büyüksehir, 2024’te bu alandaki çalismalarini da bitirecek. Ege Mahallesi’nde birinci etap için ise 2020’de yüklenici ile sözlesme imzalandi. Birinci etap kapsaminda 1028 bagimsiz birim 2025 yilina kadar tamamlanacak.Uzundere 3. Etap’ta toplam 1422 adet, diger alanlarda 2900 adet olmak üzere toplam 4322 adet bagimsiz bölüm ise kat karsiligi anahtar teslim yapim ihale asamasina hazir hale getirildi. Çigli Güzeltepe’de kentsel dönüsüm için tüm hazirliklar tamamlandi ve uzlasma asamasina gelindi. Ballikuyu’da ise uzlasma görüsmeleri sürüyor.



7.5° / 0.8°