Trabzon turizmin yükselen yıldızı olmaya hazırlanıyor

Trabzon turizmin yükselen yıldızı olmaya hazırlanıyor

Turizmin ve turistin çeşitlendirilmesi çalışmalarına çok önem verdiklerini her fırsatta dile getiren Zorluoğlu, turizm projelerini birbiri ardına hayata geçiriyor.

Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, göreve geldigi günden itibaren turizmin gelistirilmesi ve 12 aya yayilmasi noktasinda yogun gayret gösteriyor. Trabzon ve turizmi bir bütün olarak gören Baskan Zorluoglu, sehri turizm merkezi haline getirmek adina etkin çalisma yürütüyor.

Amaçlarinin tarihi ve dogal güzellikleri ile ünlü Trabzon’u çekim merkezi haline getirmek oldugunu belirten Baskan Zorluoglu, Uzungöl, Altindere Vadisi ve Sümela Manastiri, Atatürk Köskü, Çal Magarasi, Barma Yaylasi, Boztepe ile Kizlar Manastiri’nda tamamlanan ve devam eden projelerle ilgili açiklamalarda bulundu.

UZUNGÖL 1. ETAP ÇALISMALARI TAMAMLANDI

Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, sadece Trabzon’un degil Türkiye’nin sayili turizm destinasyonlari arasinda yer alan Uzungöl ile ilgili yogun mesai harciyor. Uzungöl’ün cazibesini daha da artirmak için çalistiklarini belirten Baskan Zorluoglu, “Büyüksehir Belediyesi olarak tahsisini Çevre ve Sehircilik Bakanligimizdan aldigimiz alanda bir düzenleme yaptik. Uzungöl’ün Çevre Rehabilitasyon Projesi’nin 1’inci etap çalismalari kapsaminda, gölün çevresinde peyzaj çalismalari ile tretuvar ve aydinlatma düzenlemesi yapildi. Park Uzungöl yenilendi. Yine Uzungöl Müzesi çevre, altyapi ve peyzaj çalismalari ile içme suyu, yagmur suyu ve kanalizasyon çalismalari yapildi. Yemyesil bir alanda insanlarin rahatça oturup konaklayabilecekleri, yiyip içebilecekleri çok güzel bir alan olusturduk” dedi.

GÖLÜN ETRAFI TAMAMEN AÇILACAK

Uzungöl 2’nci etap proje çalismalarinin da sonuna geldiklerini ifade eden Baskan Zorluoglu, “Projeyi Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz ile birlikte çalisiyoruz. Uzungöl’ün 2’nci etap çalismalarinda çok güzel dokunuslar olacak. Projeye son seklini verdikten sonra etap etap ihalesine çikarak projemizi gerçeklestirecegiz. Yaklasimimiz gölün etrafini bütünüyle açmak olacak. Çok daha yesil bir göl çevresi olusturmaya çaliyoruz. Hedefimiz 2022 yili sonuna gelindiginde çok daha farkli bir Uzungöl ortaya çikarmak. Çok daha yesil, ulasim ve park meselesi çözülmüs, altyapisi, üstyapisi, yollari, kaldirimlari, peyzaji ve içerisinde Büyüksehir’in de bizzat bulundugu bir Uzungöl olacak. Bu seneden itibaren hem isletmeci olarak hem de zabita ve güvenlik birimlerimizle 7/24 bölgede var olacagiz” seklinde konustu.

 SÜMELA’YA TELEFERIK PROJESI IHALE ASAMASINDA

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Sümela Manastiri'na ziyaretçilerin ulasimini kolaylastirmak ve bulundugu vadiyi üstten görebilme firsati sunmak amaciyla kurulacak teleferik projesi ile ilgili de bilgi veren Baskan Zorluoglu, “Iki durakli olacak sekilde hazirlanan teleferik projemiz tamamlandi. Birinci ayagi vadinin içerisinden basliyor ve Sümela'ya uzak ancak yüksekçe bir noktaya ulasiyor. Ikinci ayagi ise Sümela'ya yakin bir noktaya sizi tasiyor, dolayisiyla iki durakli bir teleferik sistemi. Birinci duraginda bambaska güzellikler sunan manzara, seyir teraslari, yürüme yollari, restoranlar gibi çok rahatlikla 3-4 saat vakit geçirebileceginiz bir alan olacak. Tekrar teleferige binip oradan ikinci ayak dedigimiz Sümela Manastiri'na oldukça yakin bir noktada sizi indiriyor ve oradan Sümela'ya gidiliyor' ifadelerini kullandi.

 ALTINDERE VADISI’NE KIR KAHVESI VE KIR LOKANTASI YAPILIYOR

Altindere Vadisi’nde ziyaretçilerin güzel vakit geçirmesini saglamak amaciyla önemli bir projeyi de hayata geçirdiklerini dile getiren Baskan Zorluoglu, “Içerisinde bir kir kahvesi, bir kir lokantasi ve yine ziyaretçi merkezi olan ve yöreye uygun mimari ile hayata geçirdigimiz yatirimimizda gerçeklesme orani yüzde 70 seviyelerini bulmus durumda. Turizm sezonu ile birlikte orayi hizmete açtigimizda, yerli ve yabanci ziyaretçilerimiz için kaliteli hizmetin sunuldugu yeme içme ve dinlenme mekanlari olusturmus olacagiz. Ayrica hediyelik esya dükkanlarini da Büyüksehir Belediyesi olarak biz isletecegiz. Sümela Manastiri su anda UNESCO’nun Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde var olan bir yer. Baslattigimiz süreçle, önümüzdeki yillarda Sümela Manastiri’nin Dünya Mirasi Listesi’ne alinmasiyla ilgili çalismayi tamamlayacagiz. Ve Sümela Manastiri artik dünyada çok daha bilinen, ziyaretçilerin gelmeyi daha çok arzu edecekleri bir destinasyon haline gelmis olacak” diye konustu.

TRAFIK KESMEKESI ORTADAN KALKACAK

Altindere Vadisi’nde büyük bir trafik ve ulasim kesmekesi oldugunu ifade eden Baskan Zorluoglu, “Bunun bütünüyle önüne geçecek tedbirlerimizi aldik. Gerek otobüsler gerek normal araçlar için ayri ayri 2 adet büyük otopark alani olusturduk. Gelen ziyaretçilerimiz asagida bizim son derece modern sartlarda hazirladigimiz otoparklarda araçlarini park edecekler. Ziyaretçilerimizi minibüslerle çok daha konforlu ve güvenli bir sekilde, ring biçiminde bir ulasim sistemiyle bu bölgeye götürecegiz ve daha sonra da yine kendi araçlarinin bulundugu otoparklara geri getirecegiz. Böylece trafik kesmekesi büyük oranda ortadan kalkmis olacak. Bunu yaparken de transit olarak Çakirgöl’e, yukaridaki yaylalara ve köylere gidecek vatandaslarimiz için de gerekli tedbiri düsündük. Bir sorun olusturmayacak 11 kilometrelik yeni bir yol olusturduk” dedi.

SAKLI CENNET ÇAL MAGARASI ILGI GÖRÜYOR

Trabzon'da sarkitlari, dikitleri, deresi, selaleleri ve göletleri ile yer altindaki ‘sakli cennet’ olarak nitelendirilen Çal Magarasi’ni daha cazip hale getirmek için çalismalar sürdürdüklerini dile getiren Baskan Zorluoglu, “Dünyanin en uzun ikinci magarasi kabul edilen Çal Magarasi, Karadeniz'in en önemli dogal ve turistik mekanlarindan biri. Çalismalar kapsaminda magara içindeki ahsap yürüyüs yolu, paslanmaz çelik olarak yenilendi. Bunun yani sira magara içi acil durum planina göre kamera sistemi, aydinlatma sistemleri, alarm sistemleri, acil durum çikis noktalari düzenlenmistir. Ayrica ziyaretçilerimize hizmet verecek bilet ve ürün satis alani, kafe ve seyir terasi, magaranin silüetine olumlu katki yapacak sekilde yenilendi. Tamamlanan çalismalar sonrasinda turizm merkezimiz her açidan çok daha cazip hale geldi” seklinde konustu.

ATATÜRK KÖSKÜ IÇIN KAPSAMLI ÇALISMA YÜRÜTÜLÜYOR

Trabzon'un önemli tarihi ve turistik mekânlarindan Atatürk Köskü’nün yerli ve yabanci turistler tarafindan büyük ilgi gördügünü belirten Baskan Zorluoglu, “Atatürk Köskü bir taraftan sehrimizin turizm anlaminda çok önemli bir alani ama diger taraftan da Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gelip kaldigi, hatiralari olan bir yer. Her iki bakimdan da bizim için çok önemli bir mekan. 2014 ve 2016 yillarinda kismi çalismalar yapildi. Göreve geldikten sonra hem dis cephesi hem içerideki mobilyalarinin durumu hem de peyzaj anlaminda çok daha kapsamli bir çalisma gerçeklestirmek adina içerisinde uzman hocalarimizin da bulundugu komisyon kurduk. Restorasyon çalismalari olusturulan Atatürk Köskü’nü daha güzel bir noktaya tasiyacagiz. Koronavirüs salgini sürecine ragmen Atatürk Köskü yerli ve yabanci turistlerimiz tarafindan bu yil da büyük ilgi gördü. Yeni turizm sezonunda pandeminin etkisinin de azalmasiyla, Atatürk Köskü’nün daha çok misafire ev sahipligi yapacagina inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

BOZTEPE YENI BIR KIMLIGE KAVUSACAK?

Hem Trabzonlu vatandaslarin hem de yerli ve yabanci turistlerin sehir merkezindeki ugrak yeri olan Boztepe’yi bambaska bir kimlige kavusturmak istediklerini de vurgulayan Baskan Zorluoglu, “Çok önemli turizm destinasyonu Boztepe’de, Ortahisar Belediyemizle ortak proje çalismamiz var.  Su anda var olan çay bahçeleri çok eski yillari andiran bir görüntüde. Boztepe’yi insanlar için çok daha çekici hale getirmek adina seyir terasi, ahsap yürüyüs yollari, daha kaliteli çay bahçeleri, dinlenme, yeme içme mekanlari, isiklandirmasi ve otopark imkanlariyla Trabzon’a kazandiracagiz. Boztepe’yi estetik açidan güzellestirerek, halkimizin daha çok yararlanacagi bir hale getirecegiz” diye konustu.

KIZLAR MANASTIRI AÇILISA HAZIR

Restorasyonu tamamlanan önemli turizm destinasyonlarindan Kizlar Manastiri ile ilgili de bilgiler veren Baskan Zorluoglu, “Manastirin mülkiyeti Aralik 2019 itibariyla Büyüksehir Belediyesine devredildi. Sehrimizin güzide mekanlarindan Kizlar Manastiri'miz, yeni yüzüyle müzikten tiyatroya, resimden edebiyata, sanatin her alaninda, kültür sanat merkezi olarak turizme katki saglayacak. Koronavirüs süreci olmasaydi çalismalari tamamlanan ve gece isiklandirmasi da yapilan Kizlar Manastiri’ni çoktan hizmete açmis olacaktik. Açilisi yaptigimizda Kizlar Manastirimiz da önemli bir destinasyon merkezimiz olacak” dedi.

 BARMA YAYLASI’NDA ÇALISMALAR HIZ KESMIYOR

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in karariyla korunan alan olarak ilan edilen Barma Yaylasi çalismalari ile ilgili de açiklama yapan Baskan Zorluoglu, “Barma Yaylasi’nda Çevre ve Sehircilik Bakanligimizla birlikte Doga Egitim Müzesi, ahsap seyir teraslari ve yürüyüs yollari çalismasi gerçeklestiriyoruz. Proje ile Trabzonlu vatandaslarimizin o dogal güzelliklere essiz sekilde bakacaklari alanlari korumayi amaçliyoruz. Projeyi 2021 yili agustos ayinda bitirmeyi hedefliyoruz” seklinde konustu.



1.6° / -4.1°