WhatsApp'ta gizlilik sözleşmesi için yapılan süre uzatımı 15 Mayıs tarihinde sona eriyor. Ertelen tarih yaklaşırken Whatsapp, sözleşmeye dair net bir açıklama yapmadı ancak sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcıların mesaj okuyamayacağın
SONTELGRAF / ISTANBUL - Geçtigimiz aylarda WhatsApp’in yeni gizlilik sözlesmesi ve veri paylasimina dair degisiklikler kullanicilarin karsisina bir onay penceresi olarak çikti. Konu hakkindaki tepkiler ve sanal göç sonrasinda WhatsApp yeni gizlilik sözlesmesinin onaylanma tarihini 15 Mayis'a ertelemisti. WhatsApp, ‘Güncellememiz Hakkinda Daha Fazla Bilgi’ basligiyla paylastigi yazida “WhatsApp'i kullanmaya devam edebilmeleri için bu güncellemeleri inceleyip kabul etmelerini kullanicilara hatirlatmaya baslayacagiz” ifadelerine yer verdi. Konu hakkinda yaptigi baska bir paylasimda ise onay vermeyen kullanicilarin sinirlandirilacagini belirtti.
WHATSAPP GIZLILIK SÖZLESMESI KABUL EDILMEZSE NE OLUR?
Whatsapp'in, faq.whatsapp.com sayfasinda, 15 Mayis'i isaret ederek yayinlandigi “Yürürlük tarihinde ne olur?” açiklamasinda sözlesmeyi onaylamayan hesaplar 120 gün boyunca ‘pasif' olacagi ve bu süre zarfinda söz konusu kullanicilara yeni sözlesmeyi geri dönüp kabul etme sansi sunulacagi belirtildi.
Whatsapp tarafindan yapilan açiklamadan açiklama su sekilde;
“Degisiklikleri kendi hiziniza ve rahatiniza göre gözden geçirmeniz için size yeterli zaman saglamak amaciyla, yürürlüge girme tarihini 15 Mayis'a kadar uzattik. O zamana kadar kabul etmezseniz, WhatsApp hesabinizi silmeyecektir. Ancak, kabul edene kadar WhatsApp'in tam islevselligine sahip olmayacaksiniz. Kisa bir süre için arama ve bildirimler alabileceksiniz, ancak uygulamadan mesaj okuyamayacak veya gönderemeyeceksiniz.”
Sözlesmeyi onaylamayan hesaplar 120 gün boyunca ‘pasif' olacak ve bu süre zarfinda söz konusu kullanicilara yeni sözlesmeyi geri dönüp kabul etme sansi sunulacak.
* Güvenligi saglamak, veri saklama kapasitesini sinirlandirmak ve kullanicilarin gizliligini korumak amaciyla, 120 gün boyunca hiçbir etkinlik göstermeyen WhatsApp hesaplari genellikle silinir. Etkinlik göstermemek, kullanicinin WhatsApp’a baglanmamasi anlamina gelir.
YENI KOSULLARIN DAHA ÖNCE KABUL EDILENLERDEN FARKI NE?
Iletisim Bilimci Yalçin Ari göre; “Aslinda 8 subat öncesindeki verilere baktigimizda zaten WhatsApp anonim olarak verilerimizi baska sirketlere veriyormus. Yine kendi diger sirketleriyle paylasiyormus. Bununla ilgili de 3 sayfalik bir kullanici sözlesmesi var. Yeni durumda bu verileri adimizla birlikte vermis olacak. Resmi bir hüviyete kavusmus olacak.”
NE OLMUSTU?
* WhatsApp tarafindan açiklanan yeni gizlilik ilkelerine göre Facebook ile veri paylasimina izin isteyecek. Veriler Facebook’un yaninda sirketin diger yan kuruluslariyla da paylasilmis olacak.
* WhatsApp gizlilik sözlesmesi degisikligi’ sebebiyle Telegram ve Signal, Türkiye’de en çok indirilen uygulamalar arasina girdi.
* Rekabet Kurumu tarafindan Facebook'un Türkiye'de, WhatsApp kullanicilarinin verilerinin 08 Subat 2021 tarihinden itibaren baska hizmetler için kullanilmasina yönelik getirdigi kosullar ile ilgili olarak, 4054 sayili Kanun'un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir karari alindi.
* Kullanicilarin büyük tepki göstermesi üzerine sirket 8 Subat olarak belirlenen yeni sözlesmenin kabulüyle ilgili son tarihin 15 Mayis'a erteledigini duyurmustu.
*WhatsApp bu süreçte de ‘ortaliktaki hatali bilgileri düzeltmeye yönelik çalisma yapacaklarini' söyledi.
* Ingiltere Parlamentosu'nun Içisleri Komitesi'yle paylasilan verilere göre Ocak ayinin ilk üç haftasinda Signal dünya genelinde 7.5 milyon kullanici, Telegram da 25 milyon kullanici kazandi.
TEPKI SONRASINDA AÇIKLAMA YAPMISLARDI
Gizlilik sözlesmesi konusunda tepkilerin odaginda olan WhatsApp, kullanicilarinin, hizmet kosullarini ve gizlilik ilkesini incelemesine yönelik güncel planlarini paylasmaya basladiklarini belirtti.
“Daha önce bu güncelleme hakkinda çok fazla sayida yanlis bilgiyle karsilastik” denilen WhatsApp'in açiklamasinda tüm yanlis anlasilmalari gidermek için yogun bir sekilde çalismaya devam edildigi kaydedildi.
WhatsApp'in açiklamasinin devaminda su ifadeler yer aldi:
* WhatsApp’ta isletmelerle sohbet etmenin veya isletmelerden alisveris yapmanin yeni yöntemlerini sundugumuzu ve bu yöntemlerin tamamen istege bagli oldugunu hatirlatmak istiyoruz. Kisisel mesajlar her zaman uçtan uca sifrelidir. Bu sayede WhatsApp kisisel mesajlarinizi okuyamaz ve dinleyemez.
* Bu konuda neyi daha iyi yapabilecegimiz üzerine derinlemesine düsündük. Herkesin, geçmisten bu yana uçtan uca sifrelemeyi savundugumuzu bilmesini ve kullanicilarin gizliligini ve güvenligini koruma konusundaki kararliligimizdan emin olmasini istiyoruz.
* Bu dogrultuda, degerlerimizi ve güncellemelerimizi dogrudan WhatsApp’ta paylasmak için artik Durum özelligimizi kullaniyoruz. Ilerleyen günlerde sesimizi daha net bir sekilde duyurmak için çok daha fazlasini yapacagiz.
“KULLANICILARA HATIRLATMAYA BASLAYACAGIZ”
* Önümüzdeki haftalarda, WhatsApp’ta güncellemeyle ilgili daha fazla bilgi içeren bir uyari mesaji yayinlayacagiz. Kullanicilar bu bilgileri kendilerine uygun bir zamanda okuyabilecekler. Ayrica bize ulasan endiselere yanit vermek için bu sayfaya daha fazla bilgi ekledik.
* Son olarak, WhatsApp’i kullanmaya devam edebilmeleri için bu güncellemeleri inceleyip kabul etmelerini kullanicilara hatirlatmaya baslayacagiz.
* Kullanicilarin WhatsApp’i ücretsiz olarak nasil sunabildigimizi bilmelerinin de önemli oldugunu düsünüyoruz. Her gün milyonlarca kullanici, telefon etmekten ya da e-posta göndermekten daha kolay oldugu için isletmelerle WhatsApp üzerinden sohbet ediyor.
* Kullanicilarimizdan degil, WhatsApp’ta müsteri hizmetleri sunan isletmelerden ücret aliyoruz. Isletmeler, bazi alisveris özelliklerini kullanmak ve farkli uygulamalar arasinda envanterlerini yönetebilmek için Facebook'la çalismayi tercih edebilirler.
“BAZI RAKIPLERIMIZ KULLANICILARIN MESAJLARINI GÖREMEDIKLERINI ÖNE SÜRDÜLER”
* Kullanicilarin isletmelerle iletisim kurmak isteyip istemediklerine karar verebilmeleri için, dogrudan WhatsApp’ta daha fazla bilgi sunuyoruz.
* Bu süre zarfinda, bazi kullanicilarin sunulan özellikleri görmek amaciyla diger uygulamalari deneyebilecegini anliyoruz. Bazi rakiplerimiz kullanicilarin mesajlarini göremediklerini öne sürdüler.
* Bir uygulama uçtan uca sifreleme özelligi sunmuyorsa varsayilan olarak mesajlarinizi okuyabilir. Bazi uygulamalarsa WhatsApp’tan bile daha az bilgiye ulasabilmeleri nedeniyle daha iyi olduklarini iddia ediyorlar.
“WHATSAPP BAZI SINIRLI SAYIDA VERILERE ERISIM SAGLAYABILIYOR”
* WhatsApp, güvenilir ve güvenli bir hizmet sunabilmek için, bazi sinirli sayida verilere erisim saglayabiliyor. Kullanicilarin da mesajlasma hizmetlerinde bu özellikleri aradiklarina inaniyoruz.
* Kararlarimizi daha özenli ve dikkatle inceleyerek almaya gayret ediyoruz ve bu sorumluluklari daha fazla degil, daha az bilgiyle yerine getirmenin yeni yollarini gelistirmeye devam edecegiz.
* Endiselere yanit vermemize yardimci olan herkese sonsuz tesekkürlerimizi sunuyoruz. Her zamanki gibi tüm sorulari yanitlamaya haziriz. 2021 yilina yönelik çalismalarimizi sürdürüyoruz ve önümüzdeki hafta ve aylarda baska yenilikleri de sizinle paylasmayi heyecanla bekliyoruz.
“KULLANICILAR LOKASYON BILGILERININ PAYLASILMASINDA RAHATSIZ OLDU”
Son tarihin yaklasmasi ile birlikte bilisim uzmanlari Osman Demircan ve Fehmi Ünsal Özmestik online toplanti ile IHA'ya özel açiklamalarda bulundu. Facebook grubunun sözlesme ile ilgili tam anlamiyla izahini yapamadigini belirten Bilisim Uzmani Osman Demircan, “Bire bir konusmada bir mahremiyet var ve bu mahremiyeti korumak zorundalar. Bununla ilgili çok ciddi yaptirimlar var. Burada WhatsApp kendini ifade edemedi. Bu ticari bir konu aslinda. Türkçe bir açiklama yapabilirlerdi. Insanlarda bilgilerimiz çalinacak seklinde panik yasadi. Insanlar en çok lokasyon bilgisinin paylasilmasini istemesinden dolayi rahatsiz oldu. Bunun nokta degil de bölgesel bir vurus oldugunu görmüs olduk. Kisisellestirilmis reklamlarin önünüze çikiyor olmasi anlaminda yapilmasi gereken bir sey bakildiginda. Normal reklam standartlarinin disinda bir sey yapmiyor. Facebook grubunun su an bizim instagram uygulamasina verdigimiz haklarla çok da farkli bir sey istemiyor. Sadece bunu ifade edemiyor” seklinde konustu.
“ANONIM PAYLASIMLARDAN VAZGEÇMEMIZ GEREKIYOR”
Sözlesmenin Avrupa Birligi ülkelerinde kullanilmamasinin çok yanlis oldugunu açiklayan Demircan, “Beni Avrupa birligi vatandasligindan ayiran hiçbir seyin olmamasi gerekiyor. Anonim paylasimlardan vazgeçmemiz gerekiyor. Farkinda olmadan birilerine bir seyler veriyoruz ve bizim farkindaligimizin artmasi gerekiyor. Bu tarz uygulamalarin benim paylasimlarimin nerelerde kullanildigini açiklayici bir sekilde anlatmali. Bu tedirginligin azalmasi adina insanlarin anlayacagi bir dilde de sözlesme olmali. Çocuklar bu noktada büyük risk altinda. Çocuklarin sosyal medya hesaplari gizli olsa da birçok arka taraftaki illegal uygulama bu hesaplari da açiga çikartabiliyor. Insanlar bu sözlesmeyi kabul etmek istemeyebilirler. Böylelikle programlar verileri ile birlikte silinecek. Yalniz yedek dosyalari kalabilir. Yedek dosyalarin kaliyor olmasi büyük tehdit içeriyor. WhatsApp kullanmak istemeyen bir kullanicinin tamamen bir temizlik yapmasi gerekiyor. Arka taraftaki siber risk bu. Sözlesmeyi kabul ettikten sonra siber risk dogabilir. Bu süreç düzelmez ise yerli ve milli uygulamalar daha ön planda olacaktir” diyerek sözlerini tamamladi.
“GÖNDERI VE YAZILARI TEMKINLI PAYLASMALARI GEREKIYOR”
WhatsApp'in politikasini dogru bulmadigini vurgulayan Bilisim Uzmani Fehmi Ünsal Özmestik, “Avrupa Birligi vatandasina bu uygulamaya zorlamazken Türk vatandasina bu uygulamada ki sözlesme sartini zorluyorum eger kabul etmezsen uygulamayi güncellemeyecegim demesi politika geregi çok uygun degil. Bu tarz uygulamalarda ki verilerin tamamen silindigi söyleniyor. Fakat kötüye kullanilabilir. Vatandaslarin neleri kabul edip neleri kabul etmedigine bakmasi gerekiyor. Sadece yazisma uygulamalari degil diger uygulamalari indirirken de uygulamalarin sartlarina bakmasi gerekiyor. Ayrica bu tarz uygulamalarda çok özel oldugunu düsündügü gönderi ve yazilari temkinli paylasmalari gerekiyor. Ama bunlar uçtan uca sifreli sekilde aktarildigi iddia ediliyor” dedi.
“SÜRENIN UZATILACAGINI DÜSÜNÜYORUM”
Konusmasina devam eden Özmestik, “Bu tarz uygulamalar kullaniliyorsa öncelikle kendi telefonumuzun güvenlik risklerini kapatmamiz gerekiyor. Bilgi güvenligi konusunda farkindaligi yüksek vatandaslarin uygulamalari kullanmalari gerekiyor. Arastirmalari gerekiyor. Her sosyal medya uygulamalarinda ki yazilanlara inanilmasi gerekiyor. Güvenlik riski her uygulamada var. Ben tekrardan bu sürenin uzatilacagini düsünüyorum. Ya da kisisel verilerin kurumunun devreye girecegini ve bu konu hakkinda sorusturma baslayacagini düsünüyorum” diyerek sözlerini tamamladi.(Sözcü)