Ahmet TUNCA


YAĞLI GÜREŞLER BİZİM MİLLİ SPORUMUZDUR, SAHİP ÇIKALIM

YAĞLI GÜREŞLER BİZİM MİLLİ SPORUMUZDUR, SAHİP ÇIKALIM


Neresinden başlayacağımı bilemiyorum.

Dünyanın en eski organizasyonlarından biri yağlı pehlivan güreşleri yurdumuzda yapılıyor. (666. Yıl)

Geçen yıl pandemi nedeniyle ertelendi, yapılamadı. Bu yıl belli kurallar içinde 666’sı Kırkpınar’da yapıldı ve Ali Gürbüz 4. Defa başpehlivanlığı almayı başardı.

Yıllardır, çok istememe rağmen Kırkpınar Yağlı Güreşlerine bir türlü gitmek, o havayı koklamak, biz Türklere has o spor müsabakalarını izlemek nasip olmadı.

Kırkpınar Yağlı Güreşlerini seyahatte olduğum için televizyondan da olsa izleyemedim.

***

Geçtiğimiz hafta Antalya Konyaaltı Feslikan Yaylası Yağlı Güreşleri yapıldı. Nedense bizim TRT denen o dev bütçeli milli kanalımız, ne Kırkpınar’ı ne de Feslikan Güreşlerini vermedi.

Uyduruk kaydırık her yarışmayı veren TRT, milletin milli sporu olan yağlı güreşe karşı hayli soğuk. Ata sporumuzdan uzak durmaya, milletle adeta inatlaşmaya devam ediyor. Yazıklar olsun.

Ali Gürbüz, Orhan Okulu, İsmail Koç, Tanju Gemici, Faruk Akkoyun, Abdullah Güngör, Recep Kara, Mustafa Taş, Ali Altın, Onur Balcı, Ali Yanaşma, Şaban Yılmaz, Osman Aynur, Şahali Kurt, Yıldıray Akın, Ünal Karaman, Seyfullah Baştürk, Hamza Köseoğlu, Yusuf Can, Ahmet Kabakçı ve adını sayamadığım 71 başpehlivan, Feslikan Yaylası er meydanında kıspet dövdüler. Aşırı sıcaklara rağmen kıyasıya güreşler yapıldı.

Mehmet Yeşil Yeşil (öğretmen), Sarı Fırtına İsmail Balaban mazereti nedeniyle güreşlere katılmadı.

Güreşlerde Antalya bölgesi pehlivanları ağırlıktaydı. Belediyeler ve iş insanları da sporculara sahip çıkıp, desteklediler.

***

Eskiden doğudan batıya, kuzeyden güneye bütün illerden güreşçi çıkarken şimdi ilgi olmadığı için yetişmiyorlar. Ne yazıktır ki, güreşçiler Antalya’da sıkıştı kaldı.

Güreşe ilgi var. Ancak judo, karate, taekwondo ve diğer spor dalları öne geçti.

Yağlı güreşler 2-3 gün sürebiliyor. Son gün baş güreşleri yapıldığı için on binlerce seyirci sabahtan akşama alanı terk etmeden güreş seyrediyor.

İzleyciler güreşçilerin yaptığı dış kazık, çangal, tırpan, iç kazık, kılçık, elense, boyunduruk, tek ve çift dalma, künde, keçi dikmesi, sarma, gerdanlama, savurma gibi oyunları yiğitlerden seyretmeyi seviyor.

Peşrevler, cazgırların duaları, bezciler, yağcılar, salavatlar ilgiyle izleniyor.

25 Temmuz 2021 Feslikan Yayla Güreşleri’ndeki müsabakalara 300’ün üzerinde güreşçi katıldı.

Sonunda akşam oldu.

Meydan aydınlatıldı.

196 boyunda 120 kilo olan 1987 doğumlu bu yılın Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz’le, bu yılın Kırkpınar ikincisi, 1989 Ankara doğumlu, 1.96 boyunda 135 kilo olan İsmail Koç finale kaldılar. Eski başpehlivanlardan Recep Gürbüz’ün oğlu Ali Gürbüz, Feslikan Güreşlerinde birinci olmayı başardı.

****

Bir zamanlar Afyon’da da yağlı güreşler yapılırdı. Özellikle Karaadilli Yağlı Güreşleri 50 yıldan fazla sürdü. Geleneksel hale gelmişti. Ne yazık ki bugün yapılamıyor.

Her bölgenin milli değerlerine sahip çıkması, milli sporu yaşatması lazım ancak, bu giderek zayıfladı.

O nedenle güreşçiler tek bölgede kalmaya başladı.

Ve olimpiyatlarda, dünya şampiyonluklarında “spor” demeye bin şahit isteyen bazı oyunlar yer alıyor, ne yazık ki yağlı güreşlerin adı geçmiyor.

Güreşi aldılar, salona soktular, puanlama dediler, çığırından çıkardılar.

Her Türk çocuğu milli sporlarına sahip çıkmalıdır. Dilimiz gibi, dinimiz gibi sporlarımız böylece gelecek nesillere aktarılmalıdır.