Kıbrıs'ta Yetiştirilen Spunta Patatesinin Analizi AFSÜ'de Gerçekleştirildi

Kıbrıs

Kıbrıs'ta Yetiştirilen Spunta Patatesinin Analizi AFSÜ'de Gerçekleştirildi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından menşe tescili alınmak istenen Spunta patatesinin besin değerlerini analiz etti. AFSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü bünyesindeki Besin Kimyası ve Analizleri Laboratuvarında kapsamlı bir analiz süreci tamamlandı.

AFSÜ Araştırma Ekibi Görev Başında

Besin Kimyası ve Analizleri Laboratuvarı'nda, Doç. Dr. Cemal Kasnak'ın yürütücülüğünde, Arş. Gör. Buket Özen Ünaldı ve Arş. Gör. Beyza Nur Gürgenden oluşan ekip, patates numunelerinin solanin, glikoz, fruktoz, sakkaroz, nişasta, protein, kül ve kuru madde gibi çeşitli bileşenlerini analiz etti. Bu çalışmanın sonunda elde edilen rapor, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne sunuldu.

Kıbrıs Patatesinin Benzersiz Tadı

Doç. Dr. Cemal Kasnak, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün, Kıbrıs’ın kırmızı killi topraklarında yetişen Spunta patatesinin besin kompozisyonu ve glikoalkaloid içeriği analizini talep ettiğini belirtti. Doç. Dr. Kasnak, Kıbrıs’ın bu eşsiz patatesinin dış pazarda benzersiz tadıyla tanındığını ifade etti. "Bu benzersiz tadın sebebi, kırmızı toprağın mineral içeriği ve özellikle patates için önemli olan potasyum açısından zengin olmasıdır" diye ekledi.

Analizlerin başarıyla tamamlanması, Kıbrıs patatesinin uluslararası tanınırlığını artıracak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE

7.5° / 0.8°